Ποια είναι τα χαρακτηριστικά μιας υπερσεXουαλικής γυναίκας;

Η υπερσεXoυαλικότητα είναι ένα θέμα που έχει συζητηθεί εκτενώς μεταξύ των ψυχιάτρων και των σεξολόγων, οι οποίοι έχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με το αν η υπερβολική σεXουαλική δραστηριότητα είναι πραγματικά μια διαταραχή. Ωστόσο, το περίεργο είναι ότι οι γυναίκες είναι η ομάδα που αγνοείται πιο σχυνά στις μελέτες για την
υπερσεXουαλικότητα.
Επειδή οι περισσότερες μελέτες έχουν επικεντρωθεί στους άνδρες, υπάρχει μια εντύπωση ότι το φαινόμενο συνδέεται με το αρσενικό φύλο, είπαν οι ερευνητές. Ένας άλλος λόγος για την έλλειψη γνώσεων σχετικά με τη γυναικεία υπερσεXουαλικότητα μπορεί να οφείλεται σε πολιτιστικές προκαταλήψεις που εμποδίζουν τις γυναίκες να είναι πολύ ανοιχτές με τη σεXουαλική τους συμπεριφορά ή να παραδέχονται τις σεXουαλικές τους δραστηριότητες.
«Σε πολλές περιπτώσεις, είναι πολύ πιο αποδεκτό για τους άνδρες να εκδηλώνουν υπερσεξουαλική συμπεριφορά, σε αντίθεση με τις γυναίκες», δήλωσε ο Rory Reid, επίκουρος καθηγητής της έρευνας και ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Λος Άντζελες, ο οποίος δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη. «Οι υπερσεXουαλικοί άνδρες χαρακτηρίζονται ως πραγματικοί άνδρες, ενώ στις υπερσεXουαλικές γυναίκες αποδίδονται υποτιμητικοί όροι».

Η υπερσεXουαλική γυναίκα και τα «συμπτώματά» της

Για να καταλάβουν τα χαρακτηριστικά της υπερσεXουαλικής γυναίκες, οι ερευνητές ρώτησαν περίπου 1.000 γυναίκες στη Γερμανία – κυρίως φοιτήτριες – πόσο συχνά αυνανίζονται, αν παρακολουθούν πορνό και πόσους ερωτικούς συντρόφους είχαν.
Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης την υπερσεXουαλική συμπεριφορά με ένα ερωτηματολόγιο που ονομάζεται Hypersexual Behavior Inventory, το οποίο περιλαμβάνει 19 ερωτήσεις σχετικά με το πόσο συχνά ένα άτομο χρησιμοποιεί το σεξ για να αντιμετωπίσει τα συναισθηματικά του προβλήματα, αν μπορεί να ελέγξει τη σεXουαλικότητά του και κατά πόσο η σεXουαλική δραστηριότητα τον εμποδίζει στη δουλειά ή τις σπουδές. Περίπου το 3% των γυναικών ταξινομήθηκαν ως υπερσεXουαλικές με βάση το ερωτηματολόγιο.
Τα χαρακτηριστικά τους ήταν:
  • υψηλά ποσοστά αυνανισμού,
  • αυξημένη χρήση ποRνογραφίας,
  • αυξημένος αριθμός σεXουαλικών συντρόφων
Σύμφωνα με προηγούμενη μελέτη, η υπερσεXουαλική γυναίκα είχε πιο παθητική συμπεριφορά, την οποία χρησιμοποιούσε για να ελέγξει και να επηρεάσει τις διαπροσωπικές της σχέσεις. Ωστόσο, αυτό δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Sexual Medicine, τον Ιούνιο.

Διαφέρουν γυναίκες και άντρες;

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, οι υπερσεXουαλικές γυναίκες μοιάζουν στη συμπεριφορά με τους υπερσεXουαλικούς άνδρες, που παρουσιάζουν εξάρτηση από την πορνογραφία, υπερβολικό αυνανισμό και ασυδοσία.
Ωστόσο, η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι οι υπερσεXουαλικές γυναίκες είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι bisexual. Αντίθετα, οι υπερσεXουαλικοί άνδρες τείνουν να είναι ετεροφυλόφιλοι, είπε ο Δρ Reid στο Science.

Είναι ανησυχητική η υπερσεXουαλικότητα;

Στην πέμπτη (και πιο πρόσφατη) έκδοση του Διαγνωστικού και Στατιστικού Εγχειριδίου των Ψυχικών Διαταραχών (DSM-5), η American Psychiatric Association αποφάσισε να μην συμπεριλαμβάνει την υπερσεXουαλικότητα στους εθισμούς, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι είναι πρόβλημα της ψυχικής υγείας.
Αν και δεν είναι εύκολο να οριοθετηθεί πόσο σεξ θεωρείται «υπερβολικά» πολύ, οι ειδικοί λένε ότι μπορεί να γίνει πρόβλημα για τους ανθρώπους στους οποίους προκαλεί άγχος, ντροπή ή οδηγεί σε αρνητικές συνέπειες στη ζωή τους -όπως την απώλεια της θέσης εργασίας τους λόγω της σEXουαλικότητάς τους.